- Tot verrassing van de Londense City profiteert Amsterdam vooralsnog volop van de Brexit, constateert de Financial Times.
- Amsterdam heeft Londen van de troon gestoten als belangrijkste Europese handelscentrum voor aandelen en snoept ook andere financiële dienstverlening af.
- Parijs en Frankfurt azen ook op handel uit Londen en zouden volgens de Financial Times op termijn weleens meer succes kunnen hebben.
Amsterdam profiteert vooralsnog volop van de Brexit.
Aandelenbeurs Euronext heeft Londen van de troon gestoten als belangrijkste handelscentrum van Europa voor aandelen. Ook heeft Amsterdam inmiddels meer dan 20 procent van de markt voor euro swaps in handen en wordt er voor meer dan 134 miljard euro in buitenlandse schulden gehandeld, schrijft de Financial Times.
Verder komt de beurs waar in CO2-rechten wordt gehandeld in juni naar de Nederlandse hoofdstad.
“Er was geen plan om Londenaren naar Amsterdam te krijgen, maar de stad is booming“, zegt directeur Guus Warringa van de stichting Capital Amsterdam tegen de Britse zakenkrant. “De internationale scholen groeien als een gek. De handel die naar Amsterdam komt is een logisch gevolg van de Brexit.”
Omdat Amsterdam en de Nederlandse overheid anders dan concurrenten als Frankfurt en Parijs geen expliciete moeite hebben gedaan om financiële instellingen uit Londen te lokken, komt het succes van de Nederlandse hoofdstad voor veel waarnemers als een verrassing.
Voormalig eurocommissaris Jonathan Hill probeert de Londense City ook na de Brexit aantrekkelijk te houden voor financiële dienstverleners en neemt de verrassende concurrentie van Amsterdam heel serieus. “De toenemende stroom van diensten naar Amsterdam maakt duidelijk dat we als financieel centrum felle concurrentie ondervinden, niet alleen vanuit de VS en Azië, maar ook van elders in Europa.”
Parijs en Frankfurt zijn beter gepositioneerd dan Amsterdam
Toch is het volgens de Financial Times maar de vraag of Amsterdam zo blijft profiteren van de Brexit. Frankfurt en Parijs zitten niet stil en in Nederland zijn er veel strengere salaris- en bonusregels voor bankiers.
Bonussen bedragen maximaal 20 procent van het salaris, terwijl het Europese gemiddelde 100 procent is. "Een vijandig klimaat voor bankiers", zo omschrijft de krant dat.
Grote internationale zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn dan ook aan het uitbreiden in Frankfurt en Parijs en niet in Amsterdam.
Woningmarkt kan Amsterdam parten spelen
Euronext-topman Stéphane Boujnah constateert dat "Londen nog altijd een geweldig financieel centrum is, maar niet langer van de Europese Unie."
Hoewel zijn Amsterdamse beurs op dit moment het belangrijkste centrum van de Europese aandelenhandel is geworden ten koste van Londen, denkt Boujnah dat Parijs die rol op langere termijn zal overnemen. Frankrijk probeert actief bankiers en financiële instellingen te lokken met belastingvoordelen en andere aantrekkelijke regelingen.
Ook de enorm gestegen huizenprijzen in Amsterdam kunnen roet in het eten gooien, zegt marketingdirecteur Tjerk van der Linden van makelaar Engel & Völkers. "Amsterdam is heel populair geworden bij toeristen en expats. Het is heel moeilijk aan het worden om geschikte woningen te vinden voor onze klanten."
Lees meer over hoe Amsterdam profiteert van de Brexit:
- Brexitbonus: Amsterdam streeft Londen voorbij als grootste Europese handelscentrum voor aandelen
- Grote handelsbeurs voor Europese emissierechten van CO2 verhuist van Londen naar Amsterdam
- De Londense beurs wil vriendelijker worden voor SPAC’s, nu het grote geld na de Brexit steeds vaker kiest voor Amsterdam